Slag om Rode Beuk nog niet voorbij.

Door Willem Heesen op 15 mei 2023

De beuk (zit) er nog steeds in

Onlangs heeft de fractie schriftelijke raadsvragen gesteld over de met kap bedreigde Rode Beuk bij de Joodse Begraafplaats in Dieren. Het college beantwoordde volgens de letter: de bestaande procedure werd toegelicht en de vraag over de Visie bleef onbeantwoord. Dit vinden wij erg jammer en onbevredigend. We hopen nog steeds op meer visie en we dragen intussen suggesties aan om die visie te ontwikkelen.

Eerste succes in de slag om de rode beuk

Omwonenden hebben bezwaar gemaakt en een voorlopige voorziening bij de rechtbank aangevraagd. Daardoor heeft de initiatiefnemer besloten in ieder geval tot 1 oktober de Beuk ongemoeid te laten. Een eerste succes en dus is er nog tijd voor verdere actie, bv. door de PvdA fractie naar de gemeente. En daar zijn kansen want wat bleek:? Deze Rode Beuk is in 2022 aangedragen voor de beschermde bomenlijst! Maar door een administratieve fout is deze niet op de lijst gekomen. Klinkt als vormfout, en biedt wat ons betreft perspectief op behoudt van de boom. De omwonenden gooien, net als ons,  de handdoek ook nog niet in de ring. De ‘slag’ om de Rode Beuk is nog niet voorbij.

Bomenbeleid te beperkt

De beantwoording van de schriftelijke vragen was onbevredigend. Daarom heeft de fractie, na overleg met omwonenden, ook nog mondelinge vragen gesteld aan het college. Wij vinden het bomenbeleid zoals dat er nu is te beperkt. De vraag is dan ook: Past ons bomenbeleid nog wel bij onze groene ambities? De PvdA fractie denk van niet.

Van bomenlijst naar bomenkaart

De te beschermen bomen staan nu op een bomenlijst. Di is een lijst met adressen en boomsoorten. Vrij onoverzichtelijk, want niet alle bomen hebben een herkenbaar adres (ze krijgen weinig post). Deze lijst is nog niet een kaart met locaties van bomen. Zo kon het ook gebeuren dat de Rode Beuk op de Joodse begraafplaats niet op de lijst kwam.

Wij denken dat een kaart het voor onze inwoners veel makkelijker maakt bomen aan te dragen. Zo kun je ook goed uitzoeken welke boom al wel of niet beschermd is. Dit kan zorgen voor een lagere drempel om bomen aan te dragen voor bescherming. En het mooie is: de data lijkt binnen de gemeente voor handen te zijn!

Wat ons betreft komt er dus een bomenkaart in plaats van een lijst. Dat is stap één. Wat daarna volgt? Vaker de mogelijkheid bieden aan meer mensen onze beschermde bomenlijst(kaart) te updaten? En er zijn nog meer verfijningen mogelijk. Wordt in ieder geval zeker vervolgd door de PvdA fractie! We moeten bomen en natuur die we hebben koesteren, zeker met alle klimaat en biodiversiteit uitdagingen waarmee we te maken hebben.

De slag om de Rode Beuk is nog niet voorbij!