Door Tom Couwenhoven op 21 juni 2022

Frans Timmermans wil samenwerking GL – PvdA

Speech Frans Timmermans tijdens het Congres op 11-06

In een open liberale samenleving is het essentieel dat we leren goed met elkaar van mening te verschillen, ook al staat de mening van de ander je tegen. Alleen dan heb je de kans de mensen te overtuigen, die onze idealen delen, maar niet meer geloven in onze oplossingen. Dan kunnen we samenwerken met Groen Links aan een linkse volksbeweging die overtuigend kan zijn voor een groot deel van de Nederlandse samenleving. Dames en heren dat is voor mij Nieuw Links’.

Dat was kort samengevat de boodschap die Timmermans ons meegaf. En ‘dat we de garantie geven aan wie politiek is afgehaakt, de politiek niet meer vertrouwt, dat we niemand vergeten’. Hij herinnerde aan de Tweede Kamerverkiezingen van 1977, die de PvdA met overmacht won, maar omdat een flink deel van de PvdA gelijk hebben belangrijker vond dan gelijk krijgen resulteerde in een kabinet van VVD en CDA.

Hij herinnerde er aan dat Joop den Uijl in 1965 in Heerlen de mijnsluiting aankondigde met de woorden: ‘Het kan niet anders, we gaan de mijnen sluiten omdat het niet meer rendabel is en omdat je niemand dit vuile werk mag laten doen. Dat is een grote schok, maar als iets overduidelijk is dan moeten we leiding geven’.

De energietransitie heeft destijds in een razend tempo plaatsgevonden. En dat kunnen we weer. Dat moet ook wel want de Klimaatcrises is er. We kunnen alleen zorgen dat het niet nog erger wordt. Anders krijgen we oorlog om water en voedsel. We moeten dit doen voor onze kinderen en kleinkinderen. En de nieuwe industriële revolutie moet solidair zijn’.

KLIK HIER OM DE SPEECH in zijn geheel te zien en horen 

Tom Couwenhoven

Tom Couwenhoven

Tom Couwenhoven

Rooie dominee Buskes (Buskes van de Ruskes, 1899-1980) heeft eens gezegd dat hij socialist was, omdat de PvdA opkomt voor de kwetsbaren in de samenleving. Dat is nog steeds zo en daarom ben ik al ruim 40 jaar lid.

Meer over Tom Couwenhoven