PvdA en GL Rheden praten over samenwerking

4 oktober 2023

Maandagavond 2 oktober organiseerden de besturen van PvdA en Groen Links  in de gemeente Rheden samen een gespreksavond  in Dorpshuis Rheden. Op de goed bezochte avond gingen de leden vrijblijvend met elkaar in gesprek over evt. toekomstige samenwerking. Hoe denk jij over de samenwerking tussen beide partijen? Welke waarden delen we?  Wat doen we als het schuurt? En welke gedachten heb je over de samenwerking op landelijk en op lokaal niveau?

Gespreksleider Peter Bollen bevroeg de aanwezigen over hun gevoelens over samenwerking. Daarbij was er vooral aandacht voor samenwerking op lokaal niveau. Opvallende uitkomst: Alle aanwezigen stonden positief tegenover het ontwikkelen van samenwerking tussen de partijen. Wel verschillen ze over het tempo waarin dit gestalte moet krijgen. Dit komt overigens heel goed overeen met de uitkomsten van een enquête die de PvdA Rheden een aantal maanden geleden onder haar leden hield.

Na de pauze vertelde voormalig raadslid Kees van Immerzeel over zijn ervaringen in de fractie van PvdA/Groen Links in Doesburg. Daar werkt men al sinds 2018 met één kieslijst en één fractie in de Raad. Tot ieders tevredenheid zo bleek uit zijn verhaal. Volgens Kees verloopt de samenwerking heel natuurlijk en is van onderlinge partijverschillen vrijwel niets te merken.

Resultaten

Een directe uitkomst van de avond was dat de fracties van beide partijen nu  gaan praten over verdere samenwerking. Wij denken bijvoorbeeld aan gezamenlijke fractievergaderingen. De besturen van de partijen gaan op korte termijn praten over samenwerking. Het gaat dan over de evt. volgende stappen die moeten worden gemaakt.  Daarvoor is de mening van alle leden van de partijen uiteraard leidend. Een eerste stap naar actieve samenwerking is overigens al gezet: De campagnecommissies van beide partijen gaan samen campagne voeren voor de 2e kamer verkiezingen. Zaterdag 29 september deden ze dat overigens al op het Callunaplein in Dieren. Een geslaagde proef.