Machteloze email aan een politicus

Door Goos Hageman op 11 april 2024

Vandaag ontving een van onze politici een email van een inwoner van deze gemeente. Deze inwoner had hij al vaker gesproken. Hij wist van haar situatie, haar longproblemen en haar angst om de buurman te confronteren met zijn houtstook. Je moet toch verder kunnen leven in je straat. Er zijn veel te veel voorbeelden van verstoorde relaties, burenruzies, pesten, tot treiteren toe. Elke dag weer ervaart ze de overlast, soms valt het mee maar veel vaker niet. Dan moet het huis hermetisch afgesloten om zoveel mogelijk houtrook buiten te houden. Toch pakt ze elke dag moedig de draad weer op. Voor zo goed het lukt.

De verzender van de email schreef:

s Morgens, in de ?? laan of in het park en ‘s-avonds in alle straten om me heen. Altijd prijs. In mijn hoofd laat ik al die straten passeren waar ik vandaag beter niet kan komen. Geen doen. Ik weet dat jij niets kan doen. Maar het is wel handig als de politiek weet hoe groot het probleem voor sommige mensen is, voor mij is. En dat het dus niet alleen IN huis speelt, maar me ook beperkt bij het door het dorp verplaatsen. Met de hond, naar Engelse les, winkelen, voor mijn mantelzorgtaak enz. En dat levert continue stress op.

Wat jij weet kun je de rest van de politiek dan weer uitleggen hoop ik. Misschien kun je hen uitleggen wat het doet bij mij thuis. Een goede vriend van me zei: ‘Het is eigenlijk van de zotte dat de stoker bepaalt wanneer ik mijn huis kan luchten. Of wanneer ik de mechanische ventilatie aan kan zetten. Of wanneer ik kan slapen met het raam open. Het wordt allemaal bepaald door de houtkachel van de buren.’ Zo voel ik het ook.

Kun je uitleggen hoe ons woongenot er door wordt aangetast? Dat ik me zorgen maak over mijn gezondheid, hoeveel stress ik hier door krijg. Ik zie het als een inbreuk op mijn privacy. De rook komt ongevraagd mijn huis binnen. Ik kan er niets aan doen, ik sta machteloos”

Schone Lucht akkoord

De schrijver van de mail weet goed wat de situatie in de gemeente is. Ondanks het Schone Lucht Akkoord heeft de gemeente nog geen enkele regel ingevoerd! En handhaving, vergeet het maar. Zo ver zijn we nog niet. Ondanks het feit dat wij weten van zoveel schrijnende situaties waarin mensen geconfronteerd worden met houtrookoverlast. Een man van 80 met een longziekte b.v. die s-nachts aan de zuurstof ligt terwijl zijn buurman rustig voortstookt. Of broodstokers die van alles in hun kachel smijten en zich niets gelegen laten aan code rood of oranje. Stookadvies…niet voor mij. Of al die stokers die niet weten wat hun houtrook allemaal te weeg brengt. Vroeger stookte toch iedereen? Er is nog veel bewustwording nodig helaas. Je aansluiten bij het Schone Lucht Akkoord is nog maar het begin.

Beweging

Ja, er is wel iets in beweging aan het komen. Maar kan het aub niet een beetje sneller? Misschien kunnen wij er samen wel iets aan doen. Vanuit de politiek bv. binnenkort bij de omgevingsvisie. En met burger initiatieven zoals een meetnetwerk. Meten is tenslotte weten. En weten geeft bewustwording. Maar er is nog een lange weg te gaan. En de emailschrijver.. die staat intussen machteloos.

Goos Hageman

Goos Hageman

Een leven lang een rood hart! Dat zit in je DNA. Ik ga voor solidariteit en eerlijk delen, maar ook voor mensen verheffen en in hun kracht zetten. Gelijke kansen op eerlijk werk en een fatsoenlijke zorg voor iedereen. De burger als doel en niet als middel. En ik ben van de verbinding. Als we

Meer over Goos Hageman