Ombudsteam timmert aan de weg

Door Tom Couwenhoven op 1 november 2022

Het Ombudsteam van de PvdA blijft aan de weg timmeren. De afgelopen maanden waren we regelmatig te vinden in ‘de Poort’ in Velp. Wij zoeken ook naar plekken in Rheden en Dieren. Dat kan door uitbreiding van het Ombudsteam. Hieronder een overzicht van enkele recente zaken die het team behandelde.

Financiële problemen

Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 ontmoetten twee leden van het Ombudsteam van de Partij van de Arbeid Rheden en Rozendal een vrouw die financieel in de problemen was gekomen. Ze raakte door een eindejaarsuitkering haar kwijtschelding van de gemeentelijke- en waterschapsbelasting kwijt. En door haar verhuizing van Renkum naar Rheden ook nog haar individuele bijstandsuitkering. Zij werkt in het onderwijs, heeft een gehandicapte zoon en rekent zich tot de werkende armen. Dat twee Ombudsteamleden haar hebben aangehoord heeft ze zeer gewaardeerd. Ze heeft inmiddels de weg gevonden naar de instanties die haar kunnen helpen.

Wachten op Scootmobiel

Tijdens het Repair Café Velp in mei 2022 meldde één van de vrijwilligers dat hij al 3,5 maand op reactie wachtte na zijn aanvraag voor een scootmobiel. Navraag bij de betreffende ambtenaar leverde niets op. Een seintje van het Ombudsteam naar wethouder Hofstede werkte razendsnel. Half juni was de melder weer mobiel.

Huurderszaken

Op verzoek van een PvdA-lid hebben twee Ombudsteamleden een gesprek bijgewoond tussen een huurder en Vivare. Huurder is een jaar geleden verhuisd van Amsterdam naar Dieren. Sinds kort heeft ze nieuwe buren die veel lawaai maken. Vivare is het met haar eens dat ze in aanmerking komt voor een andere woning. Ze wil graag naar Arnhem, zodat ze makkelijk naar Rijnstate kan, wat vaak nodig is. Ze meent ook dat Vivare een bijdrage in de verhuiskosten moet geven. Op ons aandringen neemt Vivare beide wensen in overweging, maar besluit uiteindelijk negatief. Niettemin is huurder blij met onze bereidheid te luisteren en mee te denken. Ze heeft inmiddels via Entrée een woning gevonden van Volkshuisvesting Arnhem. De Dullertstichting vergoed de verhuiskosten, het Pape-fonds draag bij aan de inrichting.

Waar vindt je ons

Wij zijn bereikbaar via 06-19281932, [email protected]  

Wilt u met een teamlid spreken: de laatste zaterdag van de maand tijdens het Repair Café Velp in de Poort aan het van Heeckerenplein tussen 14.00 en 16.00 uur,  In principe luisteren we naar een nieuwe klant, als het nodig is verwijzen we haar of hem naar de instantie(s) die het probleem kunnen oplossen. En als de klant erom vraagt gaan we mee als toehoorder bij het gesprek.

Het ombudsteam

 

Tom Couwenhoven

Tom Couwenhoven

Rooie dominee Buskes (Buskes van de Ruskes, 1899-1980) heeft eens gezegd dat hij socialist was, omdat de PvdA opkomt voor de kwetsbaren in de samenleving. Dat is nog steeds zo en daarom ben ik al ruim 40 jaar lid.

Meer over Tom Couwenhoven