Formeren in Gelderland

Door Tom Couwenhoven op 18 april 2023

Formeren in Gelderland

Na het RoodGroen debacle in de noordelijke provincie, waarbij de PvdA niet vrijuit ging, was de bijeenkomst van het gewest Geldeland van de PvdA op 15 april 2023 een warm bad.

Lijsttrekker Peter Kerris meldde dat de campagne heeft geleid tot een hoger % stemmen dan de vorige keer. Mede dankzij de bezorging door onze vrijwilligers van 50 000 persoonlijke brieven in winwijken in de gemeenten. Dat heeft helaas nog niet geleid tot meer zetels, we hielden er vijf.

Bij het eerste gesprek over een nieuw te vormen coalitie heeft de PvdA voorgesteld een afspiegelingscollege samen te stellen, omdat het linkse -, rechtse – en het midden blok ongeveer evenveel zetels heeft. De verkenner van BBB voor de tweede gespreksronde heeft behalve BBB, VVD en CDA de PvdA uitgenodigd. In de 3 kwartier die hij voor ons had uitgetrokken was eigenlijk de enige vraag: treedt de PvdA zonder GL toe tot het college van GS. Antwoord Nee, als enige linkse partij heeft de PvdA in een overigens centrum rechts college niets te zoeken. Eigenlijk had ik ook wel willen horen: nee zonder GL doen we het niet.

namens het bestuur

Tom Couwenhoven

Tom Couwenhoven

Tom Couwenhoven

Rooie dominee Buskes (Buskes van de Ruskes, 1899-1980) heeft eens gezegd dat hij socialist was, omdat de PvdA opkomt voor de kwetsbaren in de samenleving. Dat is nog steeds zo en daarom ben ik al ruim 40 jaar lid.

Meer over Tom Couwenhoven