Keti Koti herdenking Rheden succes

Door Goos Hageman op 1 juli 2022

Keti Koti herdenking Rheden succes

Op 30 juni vond de herdenking van Keti Koti in Rheden plaats. Er was veel belangstelling in de Rhedense dorpskerk voor deze 1e herdenking. En er waren veel woorden van waardering voor de Keti Koti werkgroep. Een goed programma en stemmige herdenking. De 1e Keti Koti herdenking in Rheden was een succes!

Ook in Rheden herdenken

‘In het heden ligt het verleden..’ zegt een goed Nederlands spreekwoord. En dat gaat zeker op voor de slavernijgeschiedenis. Want die is ook in Rheden dichtbij. Veel geld dat op plantages in Suriname en in Nederlands Indië werd verdiend is ook hier terug te vinden in buitenplaatsen zoals Rhederoord. Geld dat onder meer verdiend is met behulp van tot slaaf gemaakten vóór de slavernij in 1863 werd afgeschaft.

Maar je vindt deze geschiedenis vooral terug in de harten van de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap. Daar voelen ze nog altijd de pijn daarover. Bij de viering van Keti Koti gaat het om de bewustwording van het verleden. Dat moet om in het heden beter verder te kunnen.

Voor organisator Marleen Noorland is Keti Koti dan ook veel meer dan het feest van ‘Ketenen Gebroken’. Het gaat mij vooral om hoe we omgaan met diversiteit en hoe we iedereen betrekken bij onze lokale samenleving. Gelijke kansen begint met begrip voor elkaars geschiedenis.

Keti Koti in Rheden

Keti Koti in Rheden is het initiatief van PvdA raadslid Joppe de Ruiter. Hij vroeg de gemeenteraad vorig jaar in een breed gedragen motie om de afschaffing van de slavernij ook in Rheden te vieren. Dat leidde tot het instellen van een werkgroep waarin de politiek, de Surinaamse samenleving, de raad van kerken, de bibliotheek, het cultuurbedrijf RIQQ en de Oudheidkundige Kring aan de slag gingen. Het resultaat, een stemmige centrale viering rond een bewustwordingsverhaal en kranslegging. Rond de viering is ook nog een tentoonstelling opgezet.

De herdenking

De herdenking in de dorpskerk in Rheden werd geopend door burgemeester Carol van Eert. Hij trad ook op als gastheer. Docent koloniale geschiedenis Dr. Karwan Fatah-Black nam de 80 aanwezigen mee in de geschiedenis van de slavernij in Suriname en de Antillen. Zijn lesje bewustwording ging over het begrip slavernij toen en nu. En het legde de verbinding tussen Rheden en die tijd. Volgens Dr. Fatah-Black is ook in Rheden veel geld terecht gekomen dat op de plantages werd verdiend. Een goed voorbeeld daarvan is Rhederoord. Dat is met geld uit Suriname gebouwd. Maar ook Middachten, Rhederhof en andere landgoederen profiteerden van de slavernij. Een mooie taak voor het Rhedens Oudheidkundig Kring hier meer licht in te brengen. Na een korte pauze stelden aanwezigen hun vragen over de slavernij waarbij dhr. van Eert optrad als moderator.

Kranslegging

De slavernijperiode is een verschrikkelijke tijd geweest voor miljoenen tot slaaf gemaakten. Ook nu nog dragen vele nazaten de diepe sporen van het leed met zich mee. De werkgroep vond het passend de herdenking af te sluiten met een kranslegging. Die vond plaats bij de steen voor de dorpskerk. Burgemeester van Eert en Sonnia Rhamdani namens de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap legden de krans. Een plechtig en aangrijpend moment. Bezoekers stonden met tranen in de ogen.

Toekomst

De bijeenkomst was een succes. Ruim 80 belangstellenden uit vooral de Nederlandse gemeenschap waren enthousiast over de herdenking. Vooral het gevoel van verbinding werd door een aantal bezoekers genoemd. De organisatie had een stemmige, ingetogen herdenking georganiseerd. Voor volgend jaar zal  hierop zeker verder worden gebouwd. Wellicht dat de bijna geheel afwezige lokale politiek dan ook ‘acte de presence’ geeft. De tentoonstelling Keti Koti is nog 14 dagen te zien in de bibliotheek in Velp.

GH

Goos Hageman

Goos Hageman

Een leven lang een rood hart! Dat zit in je DNA. Ik ga voor solidariteit en eerlijk delen, maar ook voor mensen verheffen en in hun kracht zetten. Gelijke kansen op eerlijk werk en een fatsoenlijke zorg voor iedereen. De burger als doel en niet als middel. En ik ben van de verbinding. Als we

Meer over Goos Hageman