Door Goos Hageman op 21 december 2022

Rhedens Noodplan Energiearmoede

Rhedens Noodplan Energiearmoede

Dinsdag 20 december ging de gemeenteraad akkoord met het Rhedens Noodplan. Het Noodplan moet de gevolgen van de koopkrachtcrisis in 2023 helpen verlichten. In totaal is hiervoor ruim €2 miljoen uitgetrokken. Het noodplan bestaat uit een groot aantal maatregelen waarvan de belangrijkste zijn:
– Eenmalig €1300 voor inkomen tussen 120% en 150% sociaal minimum. *
– Eenmalig €1300 voor uitwonende studenten*
– ophogen vermogensnorm kwijtschelding gem. belasting
– €50 extra op Gelrepas*
– duurzame witgoedregeling (via SUN en energiecoaches)
– verruiming bijzondere bijstand mbt energienota
* = voor voorwaarden zie de regeling HIER

Niet iedereen wordt geholpen
Wij vinden het belangrijk dat ook de groep van 120% tot 150% van het sociaal minimum is meegenomen in het plan. Deze omvat ca. 1300 gezinnen in Rheden. In deze groep is veel behoefte aan ondersteuning. Bij de aanvraag wordt wel de vermogensnorm van de Participatiewet ten aanzien van liquide  middelen (banktegoed) leidend.

Helaas is niet iedereen die dat nodig heeft dus door het Noodplan geholpen. Er zullen mensen buiten de boot vallen. Wel komt begin 2023 een minima-effect rapportage. Zo kunnen we specifieke doelgroepen in beeld krijgen waar gerichte maatregelen nodig zijn.
Het noodplan is éénmalig en geldig voor 2023 (studentenregeling geldt al voor 2022). De uitvoering van sommige onderdelen van het noodplan vergt overigens veel menskracht en die is beperkt. Dat kan leiden tot vertragingen in de uitvoering van een aantal maatregelen.

Communicatie
Je kunt nu nog geen aanvragen doen voor het noodplan. De communicatie over het Noodplan wordt in januari voortvarend aangepakt. Zo komt er bij iedereen een Geld- en Duurzaamheidskrant in de bus met alle regelingen. Daarin wordt ook verwezen naar de aanvraagprocedures. Ook kunnen inwoners straks via een digitale Voorzieningencheck vaststellen voor welke maatregelen ze in aanmerking komen. De gemeente werkt daarnaast aan toegankelijker maken van aanvraagprocedures, o.a. via de website. Wij gaan in onze communicatie ook voortdurend wijzen op de mogelijkheden van dit Noodplan.

PvdA is blij met het Noodplan

Wij zijn erg blij met de inhoud van het Noodplan. Een groot aantal maatregelen die gericht zijn op steun in de vorm van geld en van (tijdelijk) verbeteren van bestaande voorzieningen. Met name ook de groep tussen 120% en 150% van het sociaal minimum wordt nu bereikt. Dat is een grote groep van 1300 gezinnen. Wij noemen deze groep ook wel eens de ‘werkende armen’ omdat ze voor heel veel steunregelingen niet in aanmerking komen. Ze hebben daardoor vaak hoge kosten en velen hebben de hulp hard nodig.  Ook het tijdelijk verhogen van de vermogensnorm voor kwijtschelding van gemeentebelastingen is hard nodig.
Wij denken dat het Rhedens Noodplan een grote steun is voor hen die door hoge energieprijzen in problemen komen. Wij zijn ook blij met de structurele maatregelen in het plan die energiearmoede tegen gaan. De energiecoaches en de duurzame witgoedregeling dragen daarin zeker bij.

Hoe verder na 2023

Het plan is geschreven voor het lenigen van nood in 2023. Helaas moeten we verwachten dat ook in 2024  de gevolgen van de hoge energie- en boodschappenprijzen zullen doorwerken. Daarom hebben we het college uitgenodigd om nu al na te denken over meer structurele plannen voor de komende jaren. De PvdA zal waar nodig hier op blijven aandringen.
OVERZICHT ALLE MAATREGELEN VINDT JE HIER 

Goos Hageman

Goos Hageman

Een leven lang een rood hart! Dat zit in je DNA. Ik ga voor solidariteit en eerlijk delen, maar ook voor mensen verheffen en in hun kracht zetten. Gelijke kansen op eerlijk werk en een fatsoenlijke zorg voor iedereen. De burger als doel en niet als middel. En ik ben van de verbinding. Als we

Meer over Goos Hageman