Posbank blijft voorlopig open !

20 oktober 2021

De Posbank blijft voorlopig open. De raad volgde niet het voorstel van het college om de afsluiting van de Posbank volgens ‘variant C’ uit te werken in een masterplan. Zij koos voor een ‘eigen variant’ D van VVD, CDA, GPRB en 2 leden van D’66. Daarin wordt doorgaand verkeer op de  Posbank alleen afgesloten in bepaalde drukke periodes. Volgens wethouder Haverkamp is dit echter een ‘dramatische’ variant die onder meer leidt tot verkeerschaos, verlies van subsidie en mogelijk niet meewerken van Natuurmonumenten. Zelfs het verder uitwerken van variant D naast C zoals hij wilde kon niet op instemming van bovengenoemde partijen rekenen.

Lang debat

SP, GL en de PvdA waren heel duidelijk in hun standpunt. Zij willen, net als een dertigtal belangengroepen, dat variant C wordt uitgewerkt. PvdA fractievoorzitter Marleen Noorland hierover: ‘Dat was het langste debat wat we tot nu toe hadden in de Raad! Uiteindelijk werd er rond 1 uur s ’nachts een besluit genomen. Met variant D is gekozen voor nog 2 jaar toestaan van auto’s en motoren in Nationaal park ‘de Veluwezoom’.

Marleen: ‘Ze mogen in een bepaalde periode geen rondje meer rijden, maar alle motoren en auto’s blijven van harte welkom. Dat is niet alleen jammer voor de dorpen, die de recreanten graag hadden ontvangen. (mensen die een rondje rijden zijn met 20 minuten weer weg). En het is zeker jammer voor de omwonenden, die tussen 5 en 7 dagelijks de herrie voorbij horen komen. Maar het is vooral jammer voor de natuur!’

En fractielid Joppe de Ruiter vult haar aan. ‘Uit onderzoek blijkt dat de biodiversiteit op de Posbank inmiddels is afgenomen tot 19%! Er is best een risico dat zeldzame vogelsoorten zoals de wespendief hier uitgestorven raken. Wanneer zeg je ‘genoeg is genoeg’ zoals de PvdA en linkse partijen doen.

Democratische legitimiteit

Marleen dankte in haar bijdrage alle vrijwilligers die in klankbordgroepen wilden meewerken aan het ontwikkelen van scenario’s, speciaal de Veluwezoomcoalitie. Dit is dé manier om samen een stap naar de toekomst te zetten!  Marleen daarover: ‘De belangengroepen en specifiek de coalitie Veluwezoom kregen van de voorstanders van ‘variant D’ een behoorlijke sneer te verwerken. Ze zouden (in Coronatijd) niet al hun leden om hun mening hebben gevraagd of ze zelfs onvolledig hebben geïnformeerd. Volgens de VVD hebben ze zelfs geen ‘democratische legitimiteit”.  Dit leidde bij wethouder Haverkamp tot de verzuchting dat hij met zo’n standpunt dan niet weet hoe hij deze partijen in de toekomst bij de opstelling van dit plan en andere plannen kan betrekken.

Een strijdvaardige Marleen tenslotte: Ik wil de PvdA leden danken voor de steunbetuigingen. Tegen de stroom inzwemmen is intensief, daar worden we wel sterker van. We geven dus de moed niet op: nu niet, nooit niet!