Geslaagd Werkbezoek Gijs van Dijk

Door Goos Hageman op 5 februari 2018

Hoe pak je armoede en eenzaamheid aan in Rheden? Die vraag stond centraal bij het werkbezoek van PvdA kamerlid Gijs van Dijk afgelopen zaterdag aan Dieren. Van Dijk sprak in ‘het Duynhuis’ met diverse partijen die daarmee aan de slag zijn. De belangrijkste uitkomst: ‘Samenwerking loont!’ Het leidt tot betere resultaten en je bereikt sneller een grote doelgroep. En de ‘cliënten’ zijn er blij mee. De laagdrempelige aanpak helpt mensen uit hun isolement te komen. Het geeft ze zo een betere kans op de arbeidsmarkt.

Groot Maatschappelijk Rendement

Zowel Gijs van Dijk als lijsttrekker Gea Hofstede noemden het een zeer geslaagd werkbezoek: ‘Het is goed te zien hoe onderlinge samenwerking tussen partijen leidt tot goede resultaten. Armoede en eenzaamheid horen vaak bij elkaar. We moeten niet onderschatten hoe groot het maatschappelijke rendement is van de vrijwilligersorganisaties die hier iets aan doen. Ik was onder de indruk van de resultaten van de samenwerking in het Duynhuis’, zegt hij. Van Dijk neemt de informatie mee naar zijn landelijke project over eenzaamheid. De PvdA Rheden neemt de informatie mee voor de lokale vertaling van het armoedebeleid en eenzaamheidsbestrijding.

Samenwerking

Het Duynhuis is nog maar enkele maanden open. Toch zijn de resultaten nu al zichtbaar. Diverse partijen noemden in hun presentatie de voordelen die onderlinge samenwerking biedt. Ze zien hoe hun vaak kwetsbare ‘cliënten’ er wel bij varen en een stukje ‘levensgeluk’ ervaren. Meer mensen ontmoeten elkaar en vinden hulp om problemen op te vangen. Samenwerking heeft ook voordelen voor de circulaire economie. Wat bij de ene partij niet bruikbaar is gaat vaak naar een andere partij. En de vrijwilligers leren van elkaar en versterken daarmee hun het resultaat van hun eigen inspanning. Volgens voorzitter Sander van Bodegraven is ‘het Duynhuis’ ook in gesprek met het nabijgelegen ‘pand 31’ en ‘4Noppes’ om te komen tot meer samenwerking. Hij is in overleg met de gemeente om de startfinanciering te verlengen tot het einde van het jaar.

Samenwerkende partijen

In het Duynhuis zijn diverse organisaties actief. Het ‘inloophuis Dieren’ is dagelijks geopend met de huiskamer en een groot aantal activiteiten. De gemeente gebruikt het pand voor haar ‘fietsenproject’ voor mensen met een uitkering. Verder is de stichting ‘Mensen in de bijstand’ met de ‘Kledingbank’ er actief en stichting ‘de Boei’ die kansarme jongeren ondersteunt. Ook ‘Speelstoet’ van de stichting ‘Siza’ heeft hier het uitgiftepunt van kinderspeelgoed voor arme gezinnen.

 

Goos Hageman

Goos Hageman

Een leven lang een rood hart! Dat zit in je DNA. Ik ga voor solidariteit en eerlijk delen, maar ook voor mensen verheffen en in hun kracht zetten. Gelijke kansen op eerlijk werk en een fatsoenlijke zorg voor ieder. De burger als doel en niet als middel. En ik ben van verbinden. Samen kan het!

Meer over Goos Hageman
Word lid van de PvdA!

Word lid van de PvdA!

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.
Doe mee en word lid!

Word lid