Door Goos Hageman op 1 juli 2024

NIBUD ONDERZOEK 2022

Minimabeleid keihard nodig voor bestaanszekerheid

De Gemeente Rheden vroeg in 2022 aan het NIBUD om onderzoek te doen naar het minimabeleid. Specifiek werd gevraagd naar het effect van de inkomensondersteuning door de gemeente. Wat bleek: Zonder die ondersteuning in  het minimabeleid zakken veel inwoners onder het bestaansminimum. Minimabeleid is keihard nodig voor bestaanszekerheid. De uitkomsten van deze meest recente Minima Effect Rapportage zijn dan ook belangrijk voor onze vraag: Wat zullen voorgenomen bezuinigingen op het minimabeleid in de Kadernota voor effecten hebben op onze inwoners?

Basispakket en Sociale participatie

De rapportage gaat niet in op individuele situaties maar maakt een onderscheid op basis van ‘huishoudtypen’. Daarbij gaat het om de berekening van de basisuitgaven ‘het basispakket’ (woonlasten, boodschappen, verzekering, energie) en een pakket ‘sociale participatie’ (sport, uitjes, bezoek etc.). Beiden worden doorgerekend voor alle groepen.

Conclusies 2022

Alle huishouden in Rheden konden in 2022 het basispakket bekostigen blijkt uit het onderzoek. Daarvoor was echter wel voor een aantal groepen ondersteuning nodig via het gemeentelijke minimabeleid! Zonder dit beleid konden alleenstaanden, paren zonder kinderen en paren met oudere kinderen HET BASISPAKKET NIET BEKOSTIGEN! Fijn dat ons minimabeleid ook gericht groepen helpt die alleen op deze wijze op het bestaansminimum blijven.

Precaire bestaanszekerheid

De rapportage geeft een goed overzicht van de precaire financiële bestaanszekerheid waar groepen met een laag inkomen zich in bevinden. Dat was in 2022 zo en is in 2024 met het wegvallen van de steun voor dure energie niet anders. Velen inwoners kunnen nu alleen via de gemeentelijke minimaondersteuning het hoofd een beetje boven water houden verwachten wij. Als deze (deels) wegvalt (bv. door bezuinigingen) zitten deze groepen direct in grote problemen. Ze kunnen dan hun basispakket niet meer betalen en komen per maand grote bedragen TEKORT. Dit kan eenvoudig oplopen tot meer dan € 100 per maand. Onverteerbaar natuurlijk! Wij gebruiken de informatie in de rapportage bij onze beoordeling van de voorgestelde bezuinigingen in de kadernota.

Goos Hageman

Goos Hageman

Een leven lang een rood hart! Dat zit in je DNA. Ik ga voor solidariteit en eerlijk delen, maar ook voor mensen verheffen en in hun kracht zetten. Gelijke kansen op eerlijk werk en een fatsoenlijke zorg voor iedereen. De burger als doel en niet als middel. En ik ben van de verbinding. Als we

Meer over Goos Hageman