Door Marleen Noorland op 18 september 2024

In memoriam Martie Bruil

In memoriam Martie Bruil

“Wat doe jij nu zoal de hele dag”?

Deze zin staat boven de rouwkaart van Martinus Bruil, overleden 13 september 2024.

Martie was raadslid en daarna wethouder (1974-1978) voor de PvdA in Rheden. Niet voor niets schrijft de familie van Martie dat een betekenisvol leven energiek is volbracht. Vanuit het onderwijs als Raadslid naar een wethouderschap met als portefeuille onderwijs natuurlijk.

Een betrokken partijlid en wethouder onderwijs, die steeds actief zijn belangstelling toonde voor het openbaar bestuur. Zo was hij voorzitter bij het Dierens Harmonie Orkest en ook in de toeristische sector was hij zeer actief als bestuurder van het recreatieschap. Op die wijze heeft hij er mede voor gezorgd dat Gelderland er nog fraaier bij kwam te liggen. Daarbij denkend aan een aantal recreatieplassen ( o.a. Rhederlaag en Bussloo) en de nodige schitterende fietspaden op de Veluwe. 

Zelf heb ik ongeveer 6 jaar met Martie in het bestuur van de PvdA afdeling Rheden meegemaakt. De belangstelling die Martie toonde voor mensen die het moeilijk hebben in deze samenleving was altijd aanwezig. Voor onderwijs had Martie een zwakke plek, dat was duidelijk. Een echte bestuurder toonde Martie zich, daarbij geen blad voor de mond nemend. Hij stak bepaald zijn mening niet onder stoelen of banken en dat gaf de nodige discussies. Ik zag persoonlijk altijd de onderwijzer in hem; hij kon zaken uitleggen en weerleggen, beargumenteren en onderbouwen. Dat deed Martie met veel geduld , een vleugje humor en onder het genot van een kop koffie. De vergaderingen bij hem thuis staan nog vers in het geheugen.

Martie had al lange tijd een tumor in het hoofd. De laatste maanden werd zijn ziekte progressief en uiteindelijk is hij thuis, onder het wakend oog van Diny en de kinderen, overleden. Hen wensen we veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Rust zacht Martie!

Namens de PvdA afdeling Rheden

Marleen Noorland (mmv Henk van Valburg)