24 februari 2016

Sterk staaltje langs elkaar heen werken: ofwel: we lossen het op met luisteren!

In december 2015 krijg ik een telefoontje van de moeder van Bryan en oma van Mira en Bas

Bryan heeft sinds september 2015 de voogdij over zijn twee kinderen terug, maar moet alles doen van een bijstandsuitkering. Kinderbijslag kan hij niet aan te vragen omdat UWV meent dat moeder dit moet doen. Bryan maakt zich ernstig zorgen over de situatie: hij kan het financieel moeilijk redden. Het UWV, de gemeente Rheden (3 ambtenaren van verschillende afdelingen), de gezinsvoogd en de sociaal raadsvrouw geven tot en met januari 2016 aan dat ze niets kunnen doen. Dat lijkt me sterk: maatwerk en preventie, -het voorkomen van schulden-, lijken hier niet zo centraal te staan. We gaan naar de wethouder. Die vraagt zich af waarom niet alle betrokken instanties met elkaar praten. Binnen anderhalve week is er een gesprek met verantwoordelijke ambtenaren en een lid van het sociaal gebiedsteam. De regisseur van dit team vraagt of de gezinsvoogd een ‘machtiging’ heeft laten afgeven door de rechter. Op grond van deze machtiging kan de kinderbijslag worden aangevraagd. Dit is niet het geval. De gezinsvoogd is hierbij in gebreke gebleven?

Volgende vraag is: hoe krijgen we die machtiging? Daar moeten alle organisaties en betrokken personen nu mee aan het werk.

Het is gelukt en Bryan stroopt de mouwen op en gaat zelf aan de slag.

Opvallend is het gebrek aan samenwerking tussen de betrokken instanties; er moeten een vrijwilliger en een wethouder aan te pas komen om de professionals om tafel krijgen.

Was dit niet gebeurd dan was Bryan in de schulddienstverlening terecht gekomen. Samenwerken tussen de instanties is nodig voor preventie en maatwerk en is in alle gevallen veel beter.

Marleen Noorland PvdA ombudsteam Rheden

Ik merk  dat het sociaal wijkteam werkt in Apeldoorn bij situaties waar mensen meerdere problemen hebben. Er wordt snel gehandeld en hulp ingezet wat nodig is olv de stadsdeelregisseur.

Er wordt integraal gekeken maar ook bij de gemeente Apeldoorn is dat lastig. Want afdelingen zijn niet gewend om samen te werken bv als het gaat om het grensgebied tussen participatiewet en WMO. Er wordt vanuit de WMO en inkomensondersteuning zeker wel  gezamenlijk opgetrokken maar dus niet altijd soepel.

Wieke Kluft

Waar ben je naar op zoek?