Wonen – Volkshuisvesting

Voor de PvdA is wonen volkshuisvesting. Volkshuisvesting is een maatschappelijke verantwoordelijkheid en een primaire levensbehoefte. Iedereen heeft recht op een passende woning. Daarom moeten er voldoende sociale huurwoningen en woningen voor de middeninkomens zijn. En moet de gemeente bij woningaanpassingen maatwerk bieden. Om de sociale huurwoningvoorraad op peil te houden, zoeken we naar uitbreidingsmogelijkheden.

De corporaties mogen zeker geen sociale huurwoningen verkopen als daarmee het aantal sociale huurwoningen onder het afgesproken aantal zakt.  Niet alleen de woning is belangrijk, want goed wonen is méér dan een dak boven je hoofd.

Om te voorkomen dat er in wijken hoofdzakelijk kansarme gezinnen wonen, investeren we in gemengde wijken. Dit doen we met een mengsel van sociale voorzieningen en gemengd bouwen voor alle inkomensgroepen en alle leeftijden.

We hebben oog voor de vervreemding, die de bewoners vaak ervaren in snel veranderende wijken. Zij hebben het idee dat ze verhuisd zijn zonder van huis te zijn veranderd. Om deze vervreemding weg te nemen is het belangrijk om alle bewoners – oud en nieuw – met elkaar in contact te brengen. Dat kan alleen als gemeente en bewoners de handen ineen slaan. Integratie heeft meer kans van slagen als mensen elkaar ontmoeten in de eigen wijk, op school of tijdens het sporten.

De PvdA gaat er samen met bewoners voor zorgen dat buurten er goed uitzien en veilig zijn. Want prettig wonen gaat niet alleen over woningen voor iedereen, maar ook over schone straten, schone lucht, openbaar vervoer, fatsoenlijke voorzieningen, een buurtagent en wijkverpleging.

De PvdA wil…

30 % sociale woningbouw in de gemeente Rheden.

Toewerken naar gemengde wijken; dit vraagt langjarige betrokkenheid en inzet van sociale en fysieke maatregelen.

Een mix van sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen (€ 650 – € 950) en goedkope koopwoningen met vooral een groter aanbod in de laatste twee categorieën.

Een verhuiscoach die ondersteuning biedt bij verhuizingen die gewenst zijn en continuering van het project “Mijn huis, mijn toekomst”.

Vernieuwende woonvormen, zoals hofjes met een gemeenschappelijke tuin en inzetten op pilots en projecten voor jong en oud en combinaties daarvan.

Nieuwbouwwoningen zijn altijd levensloopgeschikt.

In overleg met de woningcorporatie, de Huurdersvereniging en klankbordgroepen zorgen dat de leefbaarheid in buurten niet in het geding komt. Dit doen we door zichtbaar te maken dat we klachtenter zake kundig in behandeling nemen, door handhaving en door gezamenlijke dorpsschouw.

Zorgen dat woningcorporaties de huren laag houden.

De prestatieafspraken met woningbouwcorporaties toetsen op passend wonen, verduurzaming, energiehuishouding, energiearmoede, snelle acties inzake huurschulden (vroegsignalering) en passende huurprijzen.

De grotere particuliere verhuurders aansporen om afspraken te maken over huren, verduurzaming en levensloopbestendige woningen.

Inzetten op het behoud van openbaar vervoer, vermindering van het goederenvervoer over de IJssellijn en veiligheid en bereikbaarheid per fiets.

In Dieren starten met de aanpak van de wijk Stenfert. De ervaringen daarbij past de gemeente toe in de andere wijken en dorpen.

Voorkomen dat speculanten met woningen de kans krijgen. We streven naar zelfbewoning: koop je een huis, dan ga je daar wonen.

Klik hier om het gehele verkiezingsprogramma als pdf te downloaden

 

Niels Booij

Niels Booij

Ik wil strijden voor een Rhedense samenleving waarin volwaardige participatie in de maatschappij mogelijk is, met ruimte voor wie wil en waardigheid voor wie niet kan. Ik vind van groot belang dat wij zorgen voor een fatsoenlijk bestaan voor iedereen. Solidariteit moet hierbij centraal staan.  

Meer over Niels Booij