Lokale Democratie

Voor een gezonde democratie is het van belang dat iedere stem telt en iedereen zich gehoord voelt. In principe gebeurt dat door iedere vier jaar een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw is het echter al gebruik burgers te betrekken bij belangrijke beleidsbeslissingen middels inspraak. Daarbij kunnen burgers hun visie geven op een voorgenomen beleidsbeslissing.

Dit heeft twee nadelen. In de eerste plaats maakt alleen hetzelfde meest mondige deel hier gebruik van. In de tweede plaats leidt reageren op een kant en klaar eindproduct zelden tot een bevredigende oplossing. Nodig daarom een representatief deel van de bevolking uit deel te nemen aan de planvorming. In de meest vergaande vorm neemt de aangewezen groep burgers de planvorming zelf ter hand. De overheid stelt hiervoor geld en ambtenaren ter beschikking. De raad kan haar verantwoordelijkheid vormgeven door vooraf kaders te stellen. En door te bepalen dat als een plan daaraan voldoet, het wordt vastgesteld. Dit heet Burgerberaad. De methode kunnen we ook gebruiken om burgers hun visie te laten geven op staand beleid.

De PvdA wil dat...

gemeentelijk Burgerberaad wordt georganiseerd over ingrijpende, controversiële kwesties.

de gemeente voor minder ingrijpende kwesties samenwerkt met een representatief deel van de bevolking.

inwoners een onderwerp op de raadsagenda kunnen zetten. Voor dit burgerinitiatief moeten ze een aantal handtekeningen verzamelen.

De buurtbudgetten voortzetten. Daarbij stelt de gemeente per buurt geld beschikbaar waarmee de bewoners een plan kunnen realiseren.

Jaarlijks afspraken maken over wat gemeenschappelijke regelingen moeten bereiken. En niet alleen sturen op geld, maar ook op doelstellingen en maatschappelijke effecten.

Klik hier om het gehele verkiezingsprogramma als pdf te downloaden