Dorpen en leefbaarheid

Rheden bestaat uit dorpen die relatief ver van elkaar liggen, niet alleen fysiek maar ook cultureel. Daarom moeten onze burgers hun voorzieningen zoveel mogelijk in hun eigen dorp vinden. In de kleine dorpen in ieder geval onderwijs, een gemeenschapshuis en sportvoorzieningen. In de grote dorpen ook goede winkel- en bovenlokale voorzieningen.

Omdat de dorpen de kern van Rheden zijn, willen we verder gaan dan ‘lokaal wat lokaal kan’. We willen in ieder geval in één dorp experimenteren met het overdragen van gemeentelijke taken, activiteiten en budgetten: van groen- of begraafplaatsonderhoud tot het zelf besturen van voorzieningen!

Een sterke PvdA gaat..

  • Een overeenkomst sluiten met dorpen of wijken en daarin regelen hoe we zo veel mogelijk activiteiten en budgetten overdragen.
  • Daarmee bijdragen aan het behoud van basisvoorzieningen in de kleine dorpen (school, dorpshuis, sportveld) en in de grote dorpen ook van bovenlokale voorzieningen.
  • Samen met de bewoners gemeentelijke plannen maken. Ze niet confronteren met kant en klare voorstellen, maar zorgen dat ze tot en met het eindresultaat mee kunnen praten.