Armoede en Schulden

Nederland is een rijk land. Niettemin leven er meer dan 2 miljoen mensen in armoede, waarvan 300.000 kinderen. In juni 2021 zijn 614.000 huishoudens geregistreerd met problematische schulden (bron: CBS). De verwachting is dat dit aantal door de coronacrisis zal stijgen. Schulden en armoede staan volwaardig meedoen in de samenleving in de weg. Kinderen, die opgroeien in armoede, staan meteen op achterstand.

Armoede tast je gevoel van vrijheid en je bestaanszekerheid aan. Ook in onze gemeente balanceren veel mensen op het randje. Met een onzeker inkomen, snel stijgende huren en duurdere boodschappen liggen betalingsproblemen en schulden op de loer. Als je geboren bent met een achterstand haal je dat nooit meer in. De PvdA vindt dit sociaal niet aanvaardbaar, maar het brengt ook kosten voor de samenleving met zich mee in de vorm van zorgkosten en lager opleidingsniveau. Investeren in groen en duurzaamheid is vaak niet mogelijk bij armoede en schulden. Hoe kun je groen doen, als je rood staat?

De PvdA wil…

Begrijpelijke taal gebruiken.

Zo vroeg mogelijk contact zoeken met degene waarbij schulden ontstaan zodat we nog meer inwoners met schulden helpen voordat ze problematisch worden.

Dat de gemeente een Vrij te laten Bedrag hanteert; dit kan betekenen dat bij een schuldenregeling de kosten van levensonderhoud zo hoog zijn dat er geen geld overblijft om af te lossen.

Werken aan collectief schulden regelen om schuldenregelingen snel af te ronden.

Voor onze minimaregelingen lokaal uitgaan van 150% (tot 18 jaar) en 120 % (vanaf 18 jaar) van het sociaal minimum.

De macht van incassobureaus, deurwaarders en bewindvoerders inperken. We gaan na of en hoe we het doorverkopen van schulden kunnen verbieden.

Het adviesrecht van de gemeente gebruiken om zoveel mogelijk samen te werken met lokale bewindvoerders die bijdragen aan het oplossen van financiële problemen.

Zo snel mogelijk in gesprek met mensen die (risico op) schulden hebben. En ook voor mensen die een aanvraag hebben gedaan voor bijstand (in welke vorm ook. Zo zorgen we dat we grotere problemen voorkomen.

Onze inwoners algemene financiële coaching aanbieden.

De gemeente alle inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum een ruime zorgpolis aanbieden.

Met de woningcorporatie afspreken dat er geen huisuitzettingen plaatsvinden bij mensen, die schuldhulp aanvaarden.

Samenwerken met bijvoorbeeld de Stichting Leergeld, Stichting Jarige Job, het Armoedefonds, het Jeugdsport- en cultuurfonds en de Kinderen van de Voedselbank. Zo willen we zorgen dat kinderen opgroeien met een gezonde leefstijl.

Dat ook mensen in armoede en met schulden mee kunnen doen in het verduurzamen van hun woningen en het beperken van de energielasten.

Klik hier om het gehele verkiezingsprogramma als pdf te downloaden

Waar ben je naar op zoek?