27 augustus 2014

PvdA Ombudsteam: Luisteren helpt!

Een greep uit de minstens 75 gezinnen die gebruik maakten van onze diensten.

 Komt een vrouw (31) binnenlopen op het spreekuur van het ombudsteam in Velp. ‘Marleen ik ben vandaag voor de eerste keer geweest’! Mirte en ik kijken elkaar aan met vraagtekens in de ogen.Ik ken deze mevrouw wel, ze was zo ongeveer onze eerste ‘klant’ bij het spreekuur in Velp. ‘Waar ben je geweest’, vraag ik.

‘Nou, je hebt me toch verwezen naar Maatschappelijk Werk?

Die zeiden dat ik maar eens naar een weerbaarheidstraining moest, van MEE. Vandaag was de eerste keer en het was zo leuk, ik wilde dat even komen vertellen’. Daar word ik nou vrolijk van, als iemand die behoorlijk aan de grond zat op deze manier komt binnenhuppelen.

Paar maanden later: Monique heeft een certificaat behaald van haar weerbaarheidstraining!

 Diana heeft met haar partner een samengesteld gezin. Ondanks WW en diverse baantjes (krantenwijk) hebben ze een grote schuldenlast.Diana zit ‘erdoorheen’. Ze weet niet hoe hoog de schulden zijn en wat ze ermee moet. Slaapt slecht, gaat lenen en zo verliest ze helemaal zicht op inkomsten. Verhaal eerst gehoord, terug laten komen met partner. Mirte is aan de slag gegaan met behulp van de Nibud, inkomens wijzer. Diana en partner hebben op deze manier inzicht in hoe hoog de schuld is, maar ook wat ze er aan kunnen doen.
 John (19) is weggelopen van huis na een hooglopend conflict met vader. Vader belt dat hij zich ernstig zorgen maakt. John is ook niet op zijn werk verschenen. Vader weet gelukkig waar John nu verblijft. Telefoonnummer van de Boei (jongeren opvang en begeleiding) doorgegeven. Zij pakken het meteen op. Aletta meldt dat zij een paar keer met hem heeft gesproken.
Gulay (52)en haar man hebben door diverse oorzaken (zwaar werk, auto ongeluk) veel fysieke problematiek. Daardoor is hun wereld klein geworden en gaan ze bijna niet meer naar buiten. Achterdocht groeit en door uitzichtloze omstandigheden hebben ze het zicht op inkomsten en uitgaven verloren. Van het kastje naar de muur gestuurd door allerlei organisaties. Roelf is er heen t.b.v. ondersteuning. Gulay en haar man werken nu aan hun droom, namelijk terugkeren naar Turkije.